Έγκλειστοι στον πύργο του Δημουλά

Σχόλια και ερωτήσεις σχετικά με την παραδοσιακή μας μουσική και τις συνήθειες-ύφος-χορούς του κάθε τόπου
Post Reply
skiftoulis
More than 50 posts user
Posts: 54
Joined: 22 Jul 2006 10:32 pm

Έγκλειστοι στον πύργο του Δημουλά

Post by skiftoulis » 01 May 2010 11:15 pm

Σύμφωνα με την «Ιστορία του Σουλλίου»* του Χριστόφορου Περραιβού, τον Δεκέμβρη του 1803, σώμα από πεντακόσιους Αρβανίτες στάλθηκε στο χωριό Ρινιάσα, ανάμεσα σε Πάργα και Πρέβεζα, για να συλλάβουν είκοσι τρεις οικογένειες Σουλιωτών που όμως, κυνηγημένες από την πείνα, είχαν εγκαταλείψει την περιοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Ελλείψει κάθε αντίστασης, οι Αρβανίτες άρχισαν να λεηλατούν το χωριό, να χτυπάν και να γυμνώνουν τα γυναικόπαιδα.
Στη μέση του χωριού υπήρχε πύργος, κούλα του Δημουλά όπως ονομαζόταν τότε και εκεί, κατέφυγε η πολυμελής οικογένεια κάποιου Γιωργάκη Μπότση. Βλέποντας η σύζυγος αυτού Δέσπω Μπότση, τις απάνθρωπες πράξεις των Αρβανιτών, άρχιζε να υπερασπίζει την οικογένειά της με τα όπλα. Όταν οι έγκλειστοι κατάλαβαν πώς ο πύργος θα κυριευτεί, η Δέσπω έβαλε φωτιά στο μπαρούτι και κάηκαν όλοι.
Ο Περραιβός, ανεξάρτητα από την ακρίβεια των λεπτομερειών που δίνει (δεν αναφέρθηκαν επιζήσαντες), απαριθμεί ένα προς ένα τα ονόματα από τα έντεκα γυναικόπαιδα που κλείστηκαν στον πύργο του Δημουλά:


Image*ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΛΙΟΥ/ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣΑ ΠΑΡΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΕΡΡΑΙΒΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ, ΕΚΔΙΔΟΤΑΙ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑΙ Κ. ΖΗΣΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ, ΤΥΠΟΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ Π.Δ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 1889,σ. 113-114.

mpletsas
More than 150 posts user.
Posts: 522
Joined: 06 Sep 2004 07:28 pm

Post by mpletsas » 01 May 2010 11:34 pm

Γιώργο ευχαριστούμε για τα στοιχεία αυτά, με τα οποία συνοδεύεις το ανέβασμα του σχετικού τραγουδιού («Η Δέσπω κάνει πόλεμο») με τον Ρούκουνα:

display.php?rec_id=10960

Post Reply

Return to “Γενικά”